Formularul pentru autentificare

stats

Căutare

Statistici


Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Joi, 18-10-2018, 04:56
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Centrale termice
Principală | Înregistrare | Autentificare
POMPE DE CALDURA


pompe de caldura geotermale,aer apa,pompe de caldura apa-apa

 
 • Recomnad o alimetare cu ee dedicata pentru a putea avea un control al costurilor cat mai bun.In principiu randamentul centralei electrice ar trebui sa fie mai bun. Energia termica se cedeaza direct apei nu avem nevoie de cos pe care sa evacuam gaze de ardere fierbinti.Avand in vedere ca acum gazele se masoara in kWh s-ar putea sa faci o comparatie legata de costul lunar interesandu-te cat plateste cineva care are o centrala pe gaze si o casa comparabila cu a ta. Apoi studiind tarifele ee ai putea sa vezi pentru aceeasi energie consumata cat ar trebui sa platesti.

   

  In timp costul gazelor este posibil sa creasca intr-un ritm mai rapid decat ee.

 • V-a trebui sa contactezi furnizorul de ee sa ceri schimbarea tarifului. In aceste conditii v-a trebui sa fii pregatita si sa se ceara sa iti actualizezi avizul tehnic de racordare caz in care s-ar putea sa ti se ceara sa platesti noul contor care v-a fi unul electronic multitarif. Daca ai nevoie de un spor de putere atunci cu certitudine vei avea nevoie de ATR
 •  
 POMPA DE CALDURA = o solutie alternativa viabila!
 

 

Pentru cei ce doresc sa foloseasca energia electrica pentru incalzire si apa calda menajera va invit sa luati in calcul si pompa de caldura.

De ce ne-ar interesa? Pentru aceeasi putere termica (caldura) consumul de electricitate este de regula cam de 2.5-3.5 ori mai mic decat la centrala electrica cu rezistenta. Adica bransamente mai apropiate de posibilitatile OD si cheltuieli de operare mai mici

Daca centrala electrica obtine caldura din transformarea directa a electricitatii in caldura (cu o rezistenta), pompa de caldura foloseste electricitatea sa transporte caldura extrasa dintr-un mediu (exterior casei) si sa o cedeze intr-un alt mediu (interior casei).

 

 
Cu totii avem in gospodarie cel putin o pompa de caldura – frigiderul. Principiul este ca se extrage caldura din congelator si se aplica serpentinei din spatele aparatului care o cedeaza mediului ambiant. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui compresor si al unui freon. Freonul circula printr-un circuit inchis. O parte din circuit este in congelator si o parte este serpentina din spatele frigiderului. De cate ori auzim zumzaind motorul din spatele frigiderului freonul este fortat de compresor sa parcurga drumul prin bucla inchisa. Freonul vine din interiorul frigiderului sub forma de gaz (ma explic imediat) si intra in compresor. Compresorul face cum ii spune si numele, comprima gazul la presiuni ata de inalte incat il transforma in lichid la temperatura 30-40gradeC (asta se intampla cu un gaz care se comprima, cu cat se comprima mai tare cu atat cedeaza mai multa caldura). Freonul lichid cald trece apoi prin serpentina din spatele frigiderului pentru a ceda caldura mediului si ajunge in congelator. Aici trece printr-o "reductie”, urmata de o conducta cu o sectiune mai mare. Inainte de reductie avem freon lichid, dupa reductie dat fiind ca scade presiunea freonul revine la starea de gaz care se raceste puternic (absoarbe caldura din congelator). Va amintiti capsulele de autosifon folosite prin anii ’70? Prin decomprimarea gazului continut acestea se raceau puternic. Si invers, la fabrica cand comprimau gazul acestea se incalzeau.
Revenind la circuitul freonului la iesirea din congelator acesta merge mai departe catre intrarea in compresor, urmand sa cedeze caldura absorbita din mediul congelatorului in serpentina din spatele frigiderului. Adica s-a consumat electricitate sa transporte caldura, nu s-o creeze. De aceea se obtine mai multa putere termica decat putere electrica consumata. Si se obtine cu atat mai multa caldura cu cat compresorul este de calitate mai buna si freonul este mai bine ales.

 

 
Avantaje:
• Cheltuieli operare mici;
• Se poate obtine aer cald si/sau apa calda;
• Unele modele sunt reversibile (fac cald iarna si rece vara)
Dezavantaje:

• Investitie initiala mare;
• Temperatura obtinuta 35-45gradC (se preteaza cel mai bine pentru incalzire in pardoseala, NU se preteaza utilizarea caloriferelor, care ar trebui sa aibe suprafata foarte mare, datorita  temperaturii f. mici a agentului termic);
• Functie de freonul folosit nu poate functiona la temperaturi exterioare sub -7grdC sau mai nou -20grdC;

Comparatie (grosiera) costuri operare pentru 1 Kwh termic:
• Centrala termica cu rezistenta (sau resou): consuma 1Kwh electricitate 0.35ron
• Pompa de caldura COP=3 (coeficient utilizare): consuma 1/3 Kwh 0.12ron
• Centrala lemn: 1 kg lemn cam 0.35ron => cam 3kwh => cam 0.12ron
• Centrala gaz: poate ma ajuta cineva sa se uite pe factura cat este 1Kwh gaz…..

Ce intrebam la pompa de caldura:
• COP: coeficient utilizare (sa fie cat mai mare);
• Temperatura minima exterioara (cat mai mica);
• Timp estimat de viata compresor (daca se poate sa fie japonez…)

Preturile sunt cam de speriat la pompele de caldura; la bloc merg mai ales cele sub forma de aer conditionat (care este tot o pompa de caldura, cam de 3 ori mai eficienta decat un calorifer electric in perioada toamna/primavara; iarna scade acest raport – scade randamentul)

Gazele la consumul actual ar fi pentru 30 ani dupa unii autori, adica este de asteptat ca preturile sa creasca constant si mai rapid decat la alte forme de energie.

Cu lemnul trebuie o logistica intreaga: centrala si cosul trebuie curatate/intretinute, probleme cu cenusa, probleme daca se opreste curentul cand centrala este in functiune, trebuie gasita solutie pentru evacuarea puterii din interior; probleme zilnice cu manipularea lemnului (pentru centrala de 40Kw sa zicem ca se folosesc 10kg lemn/ora, adica 240kg/zi adica trebuie roaba si sotul sa nu fie in delegatie – sigur ca functie de necesitati poate sa nu functioneze tot timpul la puterea maxima, dar daca totusi?); spatiu depozitare (pentru centrale cu gazeificare cu randamente superioare lemnul trebuie sa fie uscat 2 ani; dar de aici decurge si un avantaj, ai energia stocata in curte, esti ceva mai putin dependent de conducta de gaz sau de electricitate….

Recomandarea mea ar fi o combinatie pompa de caldura/ incalzire in pardoseala plus pentru 20 zile geroase pe an centrala lemn (neaparat cu ups sau grup electrogen back-up pentru nopti geroase si cu chiciura, adica posibil fara electricitate).

Intrebam de pompe de caldura pe Google, discutam cu cat mai multi furnizori si respectam regula asociata unui client responsabil: nu uitam ca cine are banul are puterea (adica vanzatorul cam trebuie sa aiba si marfa de calitate, sa inteleaga nevoile clientului si sa adapteze oferta corespunzator, si sa vorbeasca frumos, si sa ne placa de ochii lui).

 

 

 

 

Cel mai bine pentru zonele unde nu sunt gaze naturale, va recomanda cazan de otel/fonta echipat cu arzator cu functionare pe ulei de rapita.
Merge foarte bine, nu miroase deloc si nu este foarte scrum. De exemplu cazan 35kW +arzator 26…38kW = 3500 euro. Se poate achizitiona si in rate prin Raiffaisen. Arzatorul este fabricat in Germania.


 •  

 

 1.  in conditiile actuale de evolutie a preturilor la energie este rentabila instalarea unei centrale electrice (incalzire+apa calda menajera )?

  Am un imobil cu instalatie electrica trifazata (6 /8 KW – nu stiu exact ce reprezinta, dar asa scrie in avizul "Electrica”) O suprafata construita de 350 mp. si o inaltime a camerelor de 2.6 m.
  In afara de cumpararea unei astfel de centrale trifazate si de montarea ei, ar mai trebui si alte demersuri, aprobari, etc ?

  Sau, ca specialist in domeniu, considerati mai degraba ca trebuie investit in alte surse de energie calorica (gaze, lemn). Sunt interesata in special de rentabilitatea unei astfel de investitii – mari si de variantele ei.

  De asemenea, ii rog pe toti cei care au optat pentru o centrala termoelectrica sa isi spuna punctul de vedere, mai ales ca am auzit ca puterile necesare unei astfel de centrale se situeaza la 35-40 KW si sunt greu sau imposibil de aprobat de "Electrica”, mai ales daca sunt multi solicitanti in zona.

   

  • Cei 30-40 kV estimati de tine ca necesari pot fi o problema serioasa. Depinde mult in ecuatia costurilor distanta casei tale fata de postul de transformare si gradul de incacare al retelei stradale.

   SGC


 2. Referitor la subiectul Centrala electrica sau pe gaz
  Incalzirea electrica nu mai necesita avize periodice
  Parerea mea este ca pentru incalzirea electrica este mai utila utilizarea rezistentelor in pardoseala sau a radiatoarelor cu acumulare de caldura. Acestea permit utilizarea energiei la tarif zi /noapte si inmagazinarea caldurii produse. Evita pierderi care apar la incalzirea unui agent suplimentar, sistemul in pardoseala fata de radiatoarele verticale permite si o economie de cca20% dar solicita lucrari aditionale care se pot executa la constructii noi sau renovari

  •  am vazut si spatii incalzite in acest fel insa de radiatoare cu acumulare de caldura nu stiu nimic. Poti sa ne dai cateva detalii?

    

 3. Radiatoarele cu acumulare de caldura lucreaza dupa acelasi principiu ca si rezistentele cu acumulare de caldura in sapa de beton
  Rezistentele sunt pozate intr-o roca vulcanica ce acumuleaza caldura produsa
  Ele se monteaza vertical si temperatura lor este bineinteles mai mare
  decat cea a incalzirii in pardoseala
  Dezavantajul este costul mai mare si masa proprie datorita rocilor pentru acumulare dar monatrea si exploatarea simpla le compenseaza In ceea ce priveste solicitarea retelelor OD cred ca apare in mod natural la orice utilitate in perioadele de varf mai ales in retelele mai vechi dimensionate pentru alte necesitati ale consumatorului

 4.  nu stiu ce sa aleg incalzire pe curent sau pe gaze. dace aleg gaze trebuie sa refac toate instalatia casei, proiect avize ca e veche instalatia plus verificari din 2 in 2 ani. daca aleg pe curent si aici cam as opta trebuie sa trec de la monofazic la trifazic. casa are 90mp, inaltime camere 2,6m, orientata spre sud, in zona de deal cu ierni blinde, in apropiere de targoviste. imi poate spune cineva care e cea mai buna solutie, cam care e consumul pe curent si ce acte ca sa trec la trifazic/ VA MULTUMESC!

  • zi pagina aa_aviz tehnic de racodare. In rest sa vedem daca putem capacita opinii avizate!
   SGC

 5. . pana la alegerea centralei orice locuinta trebuie reabilitata termic izolatii pe interior pe pardoseala pe tavan pe exterior grosimea izolatie consultati AMVIG.

  Detin o centrala pe lemne de 45 kw pentru o suprafata de 135 mp mansarda este izolata interior peretii cu zapada de 5 cm tavanele cu zapada de 5 cm vata de 10 cm . Temperatura interior permanent 23-24 grade.

  Agentul pleaca din centrala la 60 grade la temperatura exterioara de -20 grade. Consum 15 octombrie-15 aprilie 10 mc lemn pret 1600 lei. Dezavantajul este la pregatirea lemnelor si intretinerea centralei: cenuse, curatare periodica.

  La terminarea izolatiei as opta la o centrala electrica. La o casa fiind bine izolata agentul nu ar trebui sa plece din centrala mai mult de 45 grade pierderile de caldura fiind foarte mici. In aceste conditii estimez ca se vor reduce costurile la jumatate.

  •  
 6. , as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva daca la o suprafata de 80 Mp o centrala electrica de 9kw este suficienta pt ca nu am trifazat si cam cat consuma pe ora sau pe luna o astfel de centrala. casa este in bucuresti, izolata cu polistiren de 5 cm la exterior, vata minerala in pod, rigips si polistiren de 2 cm la interior pe pereti dar si pe pardoseala apoi peste el sapa si parchet respectiv gresie. multumesc


  • Eu cred ca este OK. Probabil ca este posibil sa fie sub tensiune mai multe ore decat o centrala sa zicem de 20 kW insa consider ca iti va asigura caldura necesara casei.
   Despre consumul de ee trebuie luat in considerare ca in fiecare ore de functionare centrala consuma 9 kWh. Numarul de ore de funcionare depinde in principal de temperatura mediului exterior, de calitatea izolatiei termice si de consumul de apa calda menajera.
   Totusi ar fi utila si parerea unui om care are o astfel de centrala! Poate te ajuta cu referinte vanzatorul centralelor. Daca ai datele de contact ale catorva cumparatori ii suni si afli probabil toate informatiile cautate.
   Te rog sa ne comunici si noua concluziile la care ajungi!
   Succes!
   SGC

 7.  

  Pentru cei ce doresc sa foloseasca energia electrica pentru incalzire si apa calda menajera va invit sa luati in calcul si pompa de caldura.

  De ce ne-ar interesa? Pentru aceeasi putere termica (caldura) consumul de electricitate este de regula cam de 2.5-3.5 ori mai mic decat la centrala electrica cu rezistenta. Adica bransamente mai apropiate de posibilitatile OD si cheltuieli de operare mai mici

  Daca centrala electrica obtine caldura din transformarea directa a electricitatii in caldura (cu o rezistenta), pompa de caldura foloseste electricitatea sa transporte caldura extrasa dintr-un mediu (exterior casei) si sa o cedeze intr-un alt mediu (interior casei).

  Sariti pasajul urmator daca nu doriti sa intrati in detalii tehnice…
  Cu totii avem in gospodarie cel putin o pompa de caldura – frigiderul. Principiul este ca se extrage caldura din congelator si se aplica serpentinei din spatele aparatului care o cedeaza mediului ambiant. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui compresor si al unui freon. Freonul circula printr-un circuit inchis. O parte din circuit este in congelator si o parte este serpentina din spatele frigiderului. De cate ori auzim zumzaind motorul din spatele frigiderului freonul este fortat de compresor sa parcurga drumul prin bucla inchisa. Freonul vine din interiorul frigiderului sub forma de gaz (ma explic imediat) si intra in compresor. Compresorul face cum ii spune si numele, comprima gazul la presiuni ata de inalte incat il transforma in lichid la temperatura 30-40gradeC (asta se intampla cu un gaz care se comprima, cu cat se comprima mai tare cu atat cedeaza mai multa caldura). Freonul lichid cald trece apoi prin serpentina din spatele frigiderului pentru a ceda caldura mediului si ajunge in congelator. Aici trece printr-o "reductie”, urmata de o conducta cu o sectiune mai mare. Inainte de reductie avem freon lichid, dupa reductie dat fiind ca scade presiunea freonul revine la starea de gaz care se raceste puternic (absoarbe caldura din congelator). Va amintiti capsulele de autosifon folosite prin anii ’70? Prin decomprimarea gazului continut acestea se raceau puternic. Si invers, la fabrica cand comprimau gazul acestea se incalzeau.
  Revenind la circuitul freonului la iesirea din congelator acesta merge mai departe catre intrarea in compresor, urmand sa cedeze caldura absorbita din mediul congelatorului in serpentina din spatele frigiderului. Adica s-a consumat electricitate sa transporte caldura, nu s-o creeze. De aceea se obtine mai multa putere termica decat putere electrica consumata. Si se obtine cu atat mai multa caldura cu cat compresorul este de calitate mai buna si freonul este mai bine ales.

  Dar nu sariti pasajul urmator care se refera la avantaje/dezavantaje:
  Avantaje:
  • Cheltuieli operare mici;
  • Se poate obtine aer cald si/sau apa calda;
  • Unele modele sunt reversibile (fac cald iarna si rece vara)
  Dezavantaje:
  • Investitie initiala mare;
  • Temperatura obtinuta 35-45gradC (se preteaza cel mai bine pentru incalzire in pardoseala, NU calorifer, care ar trebui sa aibe suprafata foarte mare, din mmotive de temperatura agent termic f. mica);
  • Functie de freonul folosit nu poate functiona la temperaturi exterioare sub -7grdC sau mai nou -20grdC;

  Comparatie (grosiera) costuri operare pentru 1 Kwh termic:
  • Centrala termica cu rezistenta (sau resou): consuma 1Kwh electricitate 0.35ron
  • Pompa de caldura COP=3 (coeficient utilizare): consuma 1/3 Kwh 0.12ron
  • Centrala lemn: 1 kg lemn cam 0.35ron => cam 3kwh => cam 0.12ron
  • Centrala gaz: poate ma ajuta cineva sa se uite pe factura cat este 1Kwh gaz…..

  Ce intrebam la pompa de caldura:
  • COP: coeficient utilizare (sa fie cat mai mare);
  • Temperatura minima exterioara (cat mai mica);
  • Timp estimat de viata compresor (daca se poate sa fie japonez…)

  Preturile sunt cam de speriat la pompele de caldura; la bloc merg mai ales cele sub forma de aer conditionat (care este tot o pompa de caldura, cam de 3 ori mai eficienta decat un calorifer electric in perioada toamna/primavara; iarna scade acest raport – scade randamentul)

  Gazele la consumul actual ar fi pentru 30 ani dupa unii autori, adica este de asteptat ca preturile sa creasca constant si mai rapid decat la alte forme de energie.

  Cu lemnul trebuie o logistica intreaga: centrala si cosul trebuie curatate/intretinute, probleme cu cenusa, probleme daca se opreste curentul cand centrala este in functiune, trebuie gasita solutie pentru evacuarea puterii din interior; probleme zilnice cu manipularea lemnului (pentru centrala de 40Kw sa zicem ca se folosesc 10kg lemn/ora, adica 240kg/zi adica trebuie roaba si sotul sa nu fie in delegatie – sigur ca functie de necesitati poate sa nu functioneze tot timpul la puterea maxima, dar daca totusi?); spatiu depozitare (pentru centrale cu gazeificare cu randamente superioare lemnul trebuie sa fie uscat 2 ani; dar de aici decurge si un avantaj, ai energia stocata in curte, esti ceva mai putin dependent de conducta de gaz sau de electricitate….

  Recomandarea mea ar fi o combinatie pompa de caldura/ incalzire in pardoseala plus pentru 20 zile geroase pe an centrala lemn (neaparat cu ups sau grup electrogen back-up pentru nopti geroase si cu chiciura, adica posibil fara electricitate).

  Intrebam de pompe de caldura pe Google, discutam cu cat mai multi furnizori si respectam regula asociata unui client responsabil: nu uitam ca cine are banul are puterea (adica vanzatorul cam trebuie sa aiba si marfa de calitate, sa inteleaga nevoile clientului si sa adapteze oferta corespunzator, si sa vorbeasca frumos, si sa ne placa de ochii lui).

  Pentru ca in final cu totii suntem si clienti si vanzatori, chit ca uneori ne vindem numai forta de munca!

   

 8.  Am si eu o problema si nu mai stiu pe cine sa intreb am cumparat in aceasta vara un apartament cu 2 camere de 53mp cu centrala termica ARISTON uno24MFFI cu termostat AURATON2020 si am un consum de 8mc in 24h la temp. de 22grade toti imi spun ca consuma f mult si nu inteleg din ce motiv precizez ca centrala o fost cumparata in 2005 ma gandesc sa o schimb cu alta noua.

 9.  Am o problema: stam in BV si aici este mai friggg, iarna e mai lunga decat in alte orase si nu stiu ce sa aleg o centrala pe gaz(sotul zice OK) eu vreau una electrica cu incalzire prin pardoseala din lipsa de spatiu. Ce ne sfatuiti?

  V

  • Trebuie sa mai aduni informatii referitor la conditiile de alimetare cu ee a centralei. Probabil ca cei avea nevoie de cca 30 kW trifazat ceea ce s-ar putea sa fie o problema.
   Daca veti renunta la incalzirea centralizata atunci pare OK un singur rand de calorifere alfel ar merge caloriferele racordate la incalzirea centralizata si suplimentar incalzirea in pardoseala.
   Probabil ca dupa ce veti lua decizia, ca un facut veti intalni multe cunostinta care lauda cealalta solutie!
   E important si daca aveti deja separatia facuta la gaze cu contorizare individuala. Altfel daca acum veti face acest demers lucrurile vor fi complicate si cu gazele.
   Poate ca in decizie ar putea sa conteze si eventualele diferente de costuri de exploatare. Nu stiu ce sfat sa va dau!
   Daca timpul va permite dupa ce luati decizia poate ne-o comunicati si noua pe blog insotita de argumetele care v-au determinat sa luati respectiva decizie.
   Succes!
   SGC

 10. mi-am dat seama ca n-am precizat niste chestiuni esentiale.. Stam la casa, et. 1 izolat cu polistiren de 50, cu trei pereti exteriori,utilitatile sunt separate
  Va multumesc

 11.  

  Cum pot folosii vara centrala cu gazeificare pe lemne sau cum am apa calda la baie si bucatarie. Inca nu am dar doresc sa-mi achizitionez, mentionez ca zona unde stau nu sunt gaze (in sat).
  Iar o alta intrebare ar fi, in afara de centrala cu gazeificare, ce-mi mai trebuie toata instalatia in sine mai bine zis care este?
  Va multumesc, cu respect Ionut


  • Recunosc ca nu stiu ce este aceea centrala cu gazeificare pe lemne! In rest probabil ca vorbim de calorifere, tevi, supape, robineti, poate pompe de recirculare, racord la o sursa de apa, centrala propri-zisa cu sursa ei de caldura (gaz metan din reteaua publica sau dintr-o butelie/rezervor de dimensiuni adecvate, energie electrica, combustibil solid, combustibil lichid)
   SGC

 12.  

  Centrala termica cu gazeificare are un randament superior: prin tehnologia deosebita combustia are loc la temperaturi ridicate, arzand si unele gaze combustibile care la centrala obisnuita sunt eliminate pe cos. Rezulta astfel o cantitate mai mica de cenusa si fum mai putin.
  Daca totusi doresti sa o folosesti vara pentru a obtine apa calda menajera este ca si cum (exagerez putin) vrei sa-ti prepari un ceai in reactorul nuclear. Bine, am cam exagerat dar pierderile sunt mari si nu merita.

  Apa calda se poate obtine cu panouri solare. Panourile cu tuburi vidate pot folosi chiar si radiatia difuza.
  Apa calda produsa de panouri se stocheaza pentru 24 ore in rezervoare bine izolate termic (100-500l).
  Pentru zilele fara soare poti sa folosesti un boiler electric (investitie mica; randament redus), sau de ce nu o pompa de caldura (investitie mare; randament cam de 3 ori mai mare).
  Vezi programul "Casa Verde” poate recuperezi din banii investiti de la Ministerul Mediului.

  Poti lua in calcul sa construiesti si un mic reactor de biogaz
  Biogazul are in compozitie aproximativ 60% gaz metan.
  Intr-un recipient inchis, bacteriile metanogenice (prima forma de viata pe pamant) consuma hrana, rezultand un excrement care este biogazul. Ca orice fiinte vii, bacteriile sunt delicate si au nevoie de anumite conditii: lipsa oxigen (de asta se numeste si digestie anaeroba!), temperatura optima, hrana.
  Productia de biogaz este functie de hrana pe care o primesc bacteriile (in mc/tona):
  Siloz de iarba: 170mc gaz la tona;
  Dejectii de pasari: 120mc gaz la tona;
  Dejectii de porcine: 22mc gaz la tona;
  Dejectii de bovine: 20mc gaz la tona;
  Grasimi animale: 800mc gaz la tona;
  Resturi din cantine: 150mc gaz la tona.
  Poti folosi chiar si ape uzate de la WC, constituie hrana pentru bacterii
  1 MC (metru cub) de biogaz are cam 5KWh.

  Bioreactorul produce un excelent ingrasamant agricol plus biogaz.

  Pentru ca suntem pe un blog destinat electricienilor sa spunem ca Germania in 2005 avea cam 2700 centrale electrice pe biogaz cu o putere electrica instalata de 600MW. Raportat la suprafata Austria sta chiar mai bine.

  Pentru alte detalii in legatura cu dezvoltarea durabila poti obtine informatii de la Primarie… daca locuiesti in Germania. In cazul Romaniei avem initiative locale la Iasi http://www.scribd.com/doc/2943284/Instalatie-producere-Biogaz

  Altfel, oficialitatile s-a ingrijit de scoli in sate fara copii; urmeaza sali de sport hipertehnologice pentru zone rurale si probabil drumuri asfaltate intre tarlale, in timp ce dejectiile de la animale sunt aruncate direct pe camp, risipind energia.

   

 13. Cel mai bine pentru zonele unde nu sunt gaze naturale, va recomanda cazan de otel/fonta echipat cu arzator cu functionare pe ulei de rapita.
  Merge foarte bine, nu miroase deloc si nu este foarte scrum. De exemplu cazan 35kW +arzator 26…38kW = 3500 euro. Se poate achizitiona si in rate prin Raiffaisen. Arzatorul este fabricat in Germania.

  •  
  •  

  •  
 14.  

  Ma poate ajuta cineva cu cat mai multe detalii(tehnice, avantaje, dezavantaje) despre gatitul electric vs. gaze?
  Multumesc anticipat!

 15.  

  Vorbiti numai prostii si speriati oamenii, o centrala electrica de 24 kw la 380w nu are cum sa consume niciodata 24 kw ora, voi va auziti ce vorbiti?
  Am centrala la 380w 24 kw Lamborghini, de la ora17 – la ora 5 dimineata consuma intre 7-9 kw reglata apa din cazan la 55 grade, am hol, dormitor, bucatarie, baie, sunt 4 calorifere in casa, unu 1200, doua 1000 si unu 800
  Nu mai vb din auzite sau nu mai spuneti cu voce tare prostiile si calculele voastre din cap,
  CUM SA CALCULEZI 24 KW ORA, PAI MERGE CU APA LA 80 GRADE CA BUBUIE SUNTETI NEBUNI

   

  buton

  • Pentru mai buna informare a Dv trebuie sa stiti ca energia (W) este agala cu puterea (P) inmultita cu timpul: W=P*t, intr-o ora o centrala daca ramane sub tensiune in permanenta consuma 24 kW *1 h = 24 kWh
   Poate fi adevarat ca prin conectari si decodectari suscesive comandate de un traductor de temperatura consumul de energie al respectivei centrale pe o noapte, in conditiile enuntate de Dv poate fi 9 kWh.
   Daca este si corecta informatia poate fi utila!
   Putem calcula timpul cumulat cat centrala a fost sub tensiune 8kWh/24kW = 0,375 h adica 22,5 minute din 12 ore ( intre orele 17 si 5). Daca nu va supar prea tare cred ca e cam putin!
   Contorul de energie pe care il aveti s-ar putea sa va favorizeze!
   SGC

  •  

Copyright MyCorp © 2018